Sierpleister
Sierpleister is de laag die het pleisterstuc afwerkt en dus de laag die zichtbaar is. Er zijn verschillende materialen om wanden of plafonds mee af te werken. Wij bespreken hier de mogelijkheden, voordelen per soort en andere algemene zaken. Bent u op zoek naar een stukadoor om sierpleister aan te laten brengen dan hebben wij tips om dit betaalbaar te houden.
Wat is sierpleister?
Sierpleister is een materiaal om uw muren mee af te werken, het is een mooie en praktische afwerking. De meeste sierpleisters kunt u in kleur laten aanbrengen. Dat scheelt u weer een schilder inhuren of zelf de kwast hanteren. De kleuring van sierpleister is door en door, dat betekent dat er bij een kleine beschadiging niets te zien is.
Er komt geen witte ondergrond naar voren bij een scheurtje of deuk. Omdat sierpleister boenvast is kunt u het goed en makkelijk reinigen. Het kan met een sopje en een borstel, eventueel met een speciale cleaner.
Kosten van sierpleister
De kosten van sierpleister verschillen per pleister soort. Maar er zijn meer dingen die invloed hebben op de prijs. Een stukadoor bepaalt zelf de prijzen en hanteert meestal een prijs per vierkante meter. Deze prijs wordt bepaald aan de hand van de oppervlakte van de te bewerken muren of plafonds, de staat van de ondergrond, de mate van voorbereiding dus.
De meter prijs is inclusief arbeid, BTW en materialen. De bereikbaarheid van de af te werken oppervlaktes zijn ook relevant, deze beïnvloeden hoe lang een stukadoor werk heeft. In principe geldt hoe meer meters hoe lager de prijs per meter en hoe lastiger de klus hoe hoger de prijs per meter.
Diverse soorten sierpleister
Er zijn verschillende soorten sierpleister om uw pleisterwerk mee af te werken. Het sierpleister is de toplaag van de wandafwerking en bepaalt dus het uiterlijk van uw muren. De drie meest gebruikte sierpleisters zijn spachtelputz, rustiekputz en granol.
Spachtelputz
De naam spachtelputz komt van de Duitse woorden spatel en pleister, te weten spachtel en putz. De reden dat het sierpleister deze naam kreeg is dat de stukadoor een spaan gebruikt om het spachtelputz aan te brengen op de muur. Spachtelputz is een stucwerk wat bestaat uit een mengsel van marmerkorrels en een bindmiddel op basis van kunststof.
In de meeste gevallen wordt spachtelputz aangebracht in een laag met een dikte tussen de 1 en 4 millimeter. De korrel die structuur aan de spachtelputz geeft kunt u in verschillende groottes kiezen. Spachtelputz is de meest gebruikte sierpleister.
Voordelen van spachtelputz
Spachtelputz is gemakkelijk schoon te maken met een borstel en lauw water omdat het boenvast is. Ook is het mogelijk om spachtelputz in kleur aan te laten brengen en omdat de kleur door en door is zorgen kleine beschadigingen niet voor witte plekjes op uw muur, het is stootvast. Bent u uitgekeken op de kleur dan is de wand over te schilderen met verf. Spachtelputz is ook buiten aan te brengen om uw gevels mee te sieren.
Rustiekputz
Net zoals spachtelputz is rustiekputz een sierpleister op basis van kunststof. Een ook rustiekputz is zowel binnen als buitenshuis te gebruiken om wanden af te werken. Het aanbrengen van rustiekputz gebeurt ook met een spaan, het vereist behoorlijk wat handigheid dus het beste resultaat krijgt u als u een stukadoor het werk laat doen. Het verschil tussen rustiek- en spachtelputz is de structuur, rustiekputz is grover dan spachtelputz. Een typisch kenmerk voor rustiekputz zijn de groeven die in de structuur ontstaan, net zoals spachtelputz is ook de rustiekputz in een kleur aan te brengen.
De voordelen van rustiekputz
Omdat rustiekputz boen en stootvast is kunt u het goed schoonmaken en kan het tegen een stootje. Vlekken kunt u makkelijk van de muren poetsen, ideaal in een huis met kleine, of grote, smeerpoetsen. Bij een kleine beschadiging is er niet veel aan de hand omdat de sierpleister kleurecht is. Het aanbod mogelijke kleuren is trouwens heel groot. Uw buitenwanden kunt u ook afwerken met rustiekputz. Zo heeft een hele nieuwe woning!
Granol
Granol is de grofste versie van deze drie sierpleister soorten. De wijze van aanbrengen is gelijk aan spachtelputz en rustiekputz. Ook is het in alle kleuren aan te brengen en kan het over worden geschilderd. Granol kan door uw stukadoor in verschillende patronen worden aangebracht. Waaiervorm of een verticale structuur die ook wel op boomschors lijkt. In de jaren 70 was granol een erg populaire afwerking voor muren en daarom hebben sommige mensen ook een ouderwetse of gedateerde associatie bij granol.
De voordelen van granol
Granol kan in patronen worden aangebracht, bijvoorbeeld waaiers of de zogenaamde boomschors. Granol is in alle kleuren te koop en kleurecht waardoor kleine beschadigingen niet zichtbaar zijn op uw wanden. Het stucwerk is boen en stootvast dus u heeft er lang plezier van en het is simpel te reinigen voor een frisse ruimte.
Welke sierpleister kiezen?
Welke soort sierpleister u kiest om uw wanden mee af te werken is aan u. Uw stukadoor kan u eventueel helpen een keuze te maken. Met de kennis van een vakman weet u zeker dat de eigenschappen van het soort sierpleister aansluiten bij uw wensen. Granol, spachtelputz en rustiekputz hebben veel overeenkomsten. Het voorkomen van de soorten verschilt echter in grofheid en mogelijkheden qua motief. Uw smaak en voorkeuren spelen bij de keuze dus ook een grote rol. En dan moet u ook nog eens een keuze maken tussen al doe mooie kleuren die mogelijk zijn!
Vergelijk stucadoorsbedrijven
Wees geen dief van uw eigen portemonnee en ga niet meteen met de eerste stukadoor die u tegenkomt in zee. Het vergelijken van verschillende aanbieders kan u behoorlijk wat geld besparen. Iedere stukadoor bepaalt eigen prijzen en tussen de een en de ander kan een behoorlijk verschil zitten.