Snel en goedkoop een prijs op de mail

Stucadoor-direct

  • Beste advies van stucadoor
  • Besparen op stucwerk
  • Netwerk van 182 stukadoors
  • 100% gratis en vrijblijvend

Droogtijd stucwerk

Het drogen van stucwerk is belangrijk voor het resultaat van het werk. Geleidelijk drogen van het stucwerk voorkomt scheuren. Hier leest u alles over het drogen van stucwerk, hoe lang het moet drogen, waar dat vanaf hangt en wat u vooral niet moet doen.

De muur aanpakken met stucen

Welke droogtijd aanhouden?

Hoe weet u nou hoelang het stucwerk moet drogen? Stucwerk bestaat voor een deel uit water, hoeveel dat is hangt af van de samenstelling, het type stuc en de stukadoor zelf. Omdat dit vocht uit het pleisterwerk moet verdampen is de tijd dus afhankelijk van de hoeveelheid water die erin zit. Maar er zijn meer factoren die invloed hebben op de droogtijd van stucwerk. Dat zijn de dikte, samenstelling, omgevingstemperatuur, ventilatie en luchtvochtigheid.

Materiaaldikte

Hoe dikker de laag hoe langer het drogen duurt. De stelregel is een dag per millimeter stuc. U kunt aan de kleur van de stuclaag zien of deze opgedroogd is, is het een egale kleur dan is het droog, bij donkere plekken is het nog niet droog.

Samenstelling stuc

De samenstelling van de stuc op de wanden of het plafond kan variëren. Hoe meer water erin zit hoe meer tijd het nodig heeft om te drogen. De samenstelling wordt afgestemd op het oppervlakte waar het stucwerk wordt aangebracht, de samenstelling en dus de oppervlakte spelen daarom ook een rol in de droogtijd van het stucwerk.

Omgevingstemperatuur

Uw stucwerk droogt het beste als het op een natuurlijke manier kan drogen. Proberen om de droogtijd te versnellen door de verwarming aan te zetten is daarom zeker niet aan te raden. Als het stucwerk te snel opdroogt bestaat de kans dat er scheuren in het oppervlakte komen met alle gevolgen van dien. Herstelwerkzaamheden blijven over het algemeen zichtbaar op uw wanden. Uw stukadoor kan u vertellen hoe u het beste resultaat verkrijgt. Het is aan te raden de temperatuur constant te houden en het liefste rond een graad of 20.

Ventilatie

Verse en frisse lucht zijn belangrijk om het stucwerk te laten drogen. Als de lucht verzadigd is met vocht is het lastig om meer op te nemen, Daarom is er nieuwe lucht nodig. Een continue ventilatie geeft het beste resultaat. U hoeft echt niet de hele woning open te zetten, twee ramen op een ruime kier is voldoende.

Luchtvochtigheid

Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en daarom droogt het stucwerk sneller in een warme omgeving. Ventilatie speelt dan wel een rol om dat verzadigde lucht niet meer op kan nemen.

Berekenen van de droogtijd

Het uitgangspunt voor het drogen van stucwerk is een dag per millimeter, de dikte van het aangebrachte werk is daarmee leidend voor de tijd. Uw stukadoor kan u inlichten over de andere factoren en u precies vertellen hoe lang de wachttijd is.

Belang van juist drogen stucwerk

U moet het stucwerk op de juiste wijze laten drogen zodat de kans op scheuren minimaal is. Scheuren in stucwerk, met uitzondering van glad stucwerk, kunnen niet onzichtbaar worden hersteld. U blijft het dus altijd zien en dat is zonde van uw nieuwe wanden. Maar ook van het geld wat u erin heeft gestoken en de moeite van de stukadoor.

Tips voor gelijkmatig drogen

Voor het beste resultaat laat u het stucwerk gelijkmatig drogen. Zo voorkomt u scheurvorming. Wat u daarvoor kunt doen is zorgen dat de omgeving een natuurlijke en constante temperatuur heeft. En dat er voldoende ventilatie is met frisse, onverzadigde lucht om vocht op te nemen.

Wat absoluut niet doen!

Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk resultaat of uw woning in kunnen maar het is niet verstandig om het drogen te forceren.

  • De thermostaat vol laten verwarmen
  • Het dichthouden van de ramen is ook niet bevorderlijk
  • Wagenwijd open zetten van uw woning ook niet.

 

Na droogtijd direct schilderen of behangen?

Natuurlijk wil u zo snel mogelijk uw woning af hebben, maar het wordt echt aangeraden om niet te snel te behangen over een pas gestucte muur. Te vroeg behangen of schilderen komt het resultaat niet ten goede. Er kans zelfs schimmel door ontstaan omdat nog niet al het vocht uit de muren is.

In nieuwbouwwoningen wordt meestal een dunnere laag stucwerk gebruikt omdat de wanden zelf egaler zijn dan bestaande muren. De droogtijd is dan dus minder lang. Maar omdat de muren zelf nog vocht kunnen hebben wordt het soms toch afgeraden om de muren te schilderen. Omdat de muren zich meestal toch nog moeten zetten bestaat de kans dat schilder- of stucwerk beschadigd raakt en er scheurtjes in de muur komen.

Direct contact

Tel: 085 004 5497
Info@stucadoor-direct.nl

Tarieven

Wij bieden scherpe offertes aan. Iedere wandafwerking is voor ons een nieuw project, waarin wij graag willen adviseren en deze uitvoeren.

Klussen afgerond

Offerte aanvragen