Snel en goedkoop een prijs op de mail

Stucadoor-direct

  • Beste advies van stucadoor
  • Besparen op stucwerk
  • Netwerk van 182 stukadoors
  • 100% gratis en vrijblijvend

Gipsplaten afwerken

Gipsplaten kunt u laten afwerken met stucwerk. Als dit op de juiste manier gebeurt kunt u de platen daarna laten behangen of verven. Alles wat u moet weten over het afwerken van gipsplaten vindt u op deze pagina.

De prijzen, soorten en alle mogelijkheden. Maar ook bespreken we de voorbereidingen die getroffen moeten worden en hoe u kunt besparen op de kosten van het afwerken.

Verschillende opties

Gipsplaten moeten op de juiste manier worden afgewerkt. Dat is belangrijk om te voorkomen dat er scheuren in het stucwerk komen of uw behang loslaat of bobbelt.

  1. Stucwerk – U kunt uw gipsplaten voorzien van stucwerk. Er zijn verschillende soorten stucwerk en mogelijkheden om uw wanden af te werken. U kunt kiezen voor glad stucwerk, of met een korrel. Er zijn wat meer betaalbare soorten en luxere varianten. Meer dan genoeg keuzes dus. Wist u dat u stucwerk ook in een kleur kan laten brengen zodat u daarna niet meer hoeft te schilderen? Stucwerk heeft veel voordelen, zoals dat het stoot- en boenvast is. Ideaal voor ruimtes met veel kinderen of huisdieren.
  2. Schilderen – U kunt de platen laten sauzen maar u kunt ze ook laten spuiten. Latex spuiten gaat een stuk sneller dan handmatig verven en is daarmee ook voordeliger. Op het gebied van verf heeft u ook ontzettend veel mogelijkheden. Niet alleen qua kleur maar ook bijvoorbeeld eigenschappen van de verf zoals boem vaste verf.
  3. Behangen – Na de juiste behandeling kunt u gipsplaten afwerken met behang. Een goede ondergrond zorgt ervoor dat het behang niet bobbelt of loslaat zodat u zo lang mogelijk plezier heeft en het beste resultaat krijgt. 

Kosten van gipsplaten afwerken

Het is niet zo dat het afwerken van gipsplaten één prijs heeft. Prijzen zijn behoorlijk verschillend en hangen samen met het materiaal, de ondergrond, het aantal meters en de stukadoor. Stukadoors bepalen zelf prijzen en dus kan er verschil tussen stukadoors zijn. De prijs wordt over het algemeen per vierkante meter gerekend, deze prijs is dan inclusief materiaal en arbeidskosten.

WerkzaamhedenTarief
Dichtsmeren van naden€4,- per m1
Vlak maken van gipsplaten€9,- per m2

Het gladsmeren van gipsplaten kosten u rond de 9 euro per vierkante meter en het dichtsmeren van de naden rond de 4 euro per strekkende meter. Een goede afwerking door een ervaren stukadoor geeft een geweldig resultaat zonder vlekken, kleurverschil of scheuren.

Oude gipsplaten stucen

Oudere gipsplaten kunt u uiteraard ook laten stucen. Het is wel verstandig om een ervaren stukadoor te laten kijken naar de staat van de ondergrond en of zij eventueel aan vervanging toe zijn.

Het resultaat is afhankelijk van de ondergrond, als de gipsplaten niet meer in een goede staat zijn dan is het resultaat ook niet optimaal. Gelukkig kan een ervaren stukadoor u alles vertellen over ondergrond, voorbereidingen en materiaalsoorten.

Zelf afwerking verzorgen

U kunt ook zelf de afwerking van gipsplaten doen. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier gebeurt. Het is belangrijk dat de ondergrond van uw muur of plafond egaal en geïsoleerd is. U wilt geen vochtige plekken op de ondergrond of kans op vocht. En u wilt ook geen oneffenheden die de platen kunnen beschadigen. 

Gehele woning in gipsplaten

Naden en schroefgaten zelf dichten

Door te stucen dicht u naden en schroefgaten. De naden van de platen dicht u met een plamuurmes, let er op dat u wel eerst gaas aanbrengt om scheuren te voorkomen. Dan kunt u alles dichten met een laag gipsmortel en indien gewenst een tweede laag na het drogen aanbrengen. Het beste kunt u de hoeken van de platen dichten met een acrylaatkit. Over acrylaatkit kunt u gewoon schilderen.

Stucen van gipsplaten

Bij het stucen van de platen is het niet nodig om de naden en schroefgaten vooraf te dichten. Het is wel belangrijk om een juiste hechting te krijgen door het gebruik van een voorstrijkmiddel of primer. Dit maakt dat de stuclaag goed hecht en niet loslaat. U kunt zelf de voorstrijk aanbrengen of dit de stukadoor laten doen, het is alleen dat een stukadoor er kosten voor rekent en u deze anderzijds kan uitsparen.

Na het voorstrijken beplakt u de naden met gaas tape om tijdens het drogen te voorkomen dat naden scheuren. De hoeken kunnen worden voorzien van metalen hoekprofielen. Dit maakt dat het afwerken van de gipsplaten met stucwerk heel strak kan gebeuren. 

Glad strijken van de gipsplaten

Uw stukadoor zorgt ervoor dat de gipsplaten helemaal glad worden afgewerkt zodat u ze vervolgens gereed zijn voor de laatste afwerkingen zoals verf of sierpleister. Vooral bij verf is het belangrijk dat de ondergrond helemaal glad is zodat er geen kleurverschillen zijn of oneffenheden te zien zijn op de wanden.

Eventueel sierpleister of verf aanbrengen

Na het glad afwerken van de gipsplaten kunt u er voor kiezen om de platen af te laten werken met sierpleister of met verf. Er zijn veel verschillende mogelijkheden met betrekking tot sierpleister en daarmee ook veel verschillende prijzen. Afhankelijk van uw wensen en de ruimte kan uw stukadoor u altijd helpen een keuze te maken.

Wist u dat sierpleister ook in kleur te krijgen is, dan hoeft u het niet ook nog eens te schilderen. Bent u uitgekeken op de kleur dan is sierpleister wel eenvoudig over te schilderen. Makkelijk toch?

Inschakelen van een stucadoor

Voor een goede afwerking van uw gipsplaten is een goede voorbereiding belangrijk. De naden en oneffenheden moeten worden weggewerkt voor een optimaal resultaat. Een stukadoor werkt snel en weet wat er moet gebeuren en hoe het moet gebeuren. Ook de kennis met betrekking tot verschillende ondergronden, materialen en afwerkingen zijn essentieel. 

Glad stucen van gipsplaten

Glad afwerken van gipsplaten kan natuurlijk ook. Glad stucwerk heeft een aantal voordelen. Omdat de wanden geen structuurkorrels hebben is het voor stof minder makkelijk om te hechten aan de wanden. Ook is glad stucwerk beter te repareren mocht u onverhoopt scheuren in de wanden of het plafond krijgen.

Een reparatie aan sierpleister blijft u helaas altijd wel zien bij glad stucwerk niet. Daarnaast is het een strakke en moderne afwerking die goed aansluit bij interieur stijlen die wat moderner zijn. En ook deze afwerking is uiteraard in alle kleuren te krijgen.

Direct contact

Tel: 085 004 5497
Info@stucadoor-direct.nl

Tarieven

Wij bieden scherpe offertes aan. Iedere wandafwerking is voor ons een nieuw project, waarin wij graag willen adviseren en deze uitvoeren.

Klussen afgerond

Offerte aanvragen