Snel en goedkoop een prijs op de mail

Stucadoor-direct

  • Beste advies van stucadoor
  • Besparen op stucwerk
  • Netwerk van 182 stukadoors
  • 100% gratis en vrijblijvend

Leemstuc

Wilt u meer te weten komen over leemstuc, wij hebben hier alles voor u op een rijtje gezet. Leemstuc is een natuurlijke en duurzame wandafwerking. Het laat damp door, werkt vochtregulerend, geluiddempend en warmte accumulerend. Leemstuc geeft ruimtes een prettige en behaaglijke sfeer en kan zelfs op vloeren worden aangebracht. Leemstuc bestaat uit zand, water en leem en is dus gemaakt uit natuurlijke materialen. Kosten, kenmerken en bespaartips komen op deze pagina aan de orde.

Wat is leem?

Leem is een soort grond en bestaat met name uit silt, dat zijn kleine delen met een korrelgrootte die tussen de 2 en 50/64 micrometer ligt. Het is een materiaal wat fijner is dan zand en kan door rivieren, wind en ijs worden afgezet. Samen met water, zand en eventueel de toevoeging van stro wordt leemstuc gemaakt.

Wat is leemstuc?

Leemstuc is een natuurproduct wat al eeuwen wordt gebruikt om woningen af te werken. Het is bevorderlijk voor het binnenklimaat van gebouwen door de vocht- en warmteregulerende eigenschappen. En daarom wordt leemstuc over de gehele wereld gebruikt om woningen mee af te werken. Leem is een natuurlijk product en vrij van schadelijke stoffen. Bij kleine beschadigingen is het ook goed bij te werken en het heeft amper last van krimpscheuren.

Kenmerken van leemstuc

Zoals alle materialen heeft ook leemstuc kenmerken die typerend zijn. Daarnaast is het een natuurlijk product wat uiteraard goed is voor het milieu. Ook heeft leemstuc geen last van krimpscheuren. Het is vochtregulerend en warmte regulerend en daarmee zorgt het voor een fijne en gezonde leefomgeving.

Vochtregulerend

Leemstuc heeft vochtregulerende eigenschappen. Een goede luchtvochtigheid is belangrijk voor uw gezondheid. De meest ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 80%, te weinig zorgt voor ongemakken en gezondheidsklachten. De vochtregulerende werking van leem is bevorderlijk voor het binnenklimaat van uw woning. Dit betekent dat leem een te veel aan vocht opneemt en het weer afgeeft bij een te lage luchtvochtigheid. En zo houdt leem het binnenklimaat prettig en comfortabel.

Warmteregulerend

Net zoals vocht werkt leem ook warmte regulerend, warmte wordt opgenomen en afgegeven bij temperatuurverschillen. Deze kenmerken van leem maken het uitermate geschikt om leem te combineren met wandverwarming. In de zomer kunt u uw woning koelen en in de winter verwarmen. In de wandverwarming lopen buizen die u vult met warm of koud water om zo te verwarmen of te koelen. Door temperatuurverschillen die er dan ontstaan gaan het leem werken en daarmee wordt de temperatuur bijgesteld. 

Kosten van leemstuc

De kosten van leem zijn over het algemeen relatief laag, dat komt doordat leem simpel te verkrijgen is. De kosten van de stukadoor voor het aanbrengen van leemstuc zijn afhankelijk van de aanbieder. Over het algemeen rekent men per vierkante meter, deze meter prijs is dan inclusief materiaal en stukadoor. Om een goede prijs te krijgen is het handig om meer offertes op te vragen en deze te vergelijken. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt. Om een duidelijke prijs te geven is dus lastig maar voor leemstuc kunt u uitgaan van een prijs vanaf 9 euro per vierkante meter. De meer luxe afwerkingen gaan tussen de 9 en 25 euro per vierkante meter.

Toepassingen

Leemstuc wordt overal ter wereld toegepast om wanden en woningen mee te bekleden. Leemstuc is een meerdere varianten beschikbaar, de basisleem, eventueel gekleurd, leemfinish en glansleem. Maar leem kan ook worden gebruikt om leemverf van te maken. Deze verf is geschikt als wand- en plafondverf en verkrijgbaar in gladde variant en structuurverf. De verf is in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar. De ecologische variant van gipsplaten worden ook gemaakt van leem, leembouwplaten. De platen hebben dezelfde eigenschappen als het basisleem.

Basisleem

Basisleem is ook wel bekend onder de naam bruinleem, het is een grove leemstuc waar eventueel stro aan toegevoegd wordt. Deze basisleem dient om voldoende massa, een laag tussen de 0.5 en 4 cm, op de wanden te krijgen voor een goede klimaatwerking in huis. Hiermee is het een geschikte basis of ondergrond voor leemverf of leemfinish.

Gekleurde Basisleem

Deze grove basisleem is verrijkt met stro en wordt als eindafwerking gebruikt.

Glansleem

Glansleem is een ook een gestucte afwerking met kleur. Omdat dit stucwerk heel erg dun is blijft de structuur van de ondergrond zichtbaar wat een bijzonder effect geeft. Door de laag te polijsten ontstaat er glans.

Leemfinish

Leemfinish is een gestucte afwerking op kleur en dit kan na een voorbehandeling meteen op wanden of basisleem worden aangebracht. Er zijn wel 150 verschillende kleuren te krijgen. Het wordt aangebracht in een laag van 2 tot 3 mm dik.

Vergelijkbare stucsoorten

Als leemstuc niet helemaal bij uw wensen past zijn er alternatieve materialen om uw wanden mee af te werken. Materialen met een zelfde soort uitstraling zijn bijvoorbeeld Tadelakt en Beton Ciré.

Tadelakt

De oorsprong van Tadelakt ligt in Marokko. Deze wandafwerking betekent zoveel als masseren of inwrijven en dat komt van de wijze waarop het Tadelakt wordt afgewerkt, namelijk door het te polijsten met een halfedelsteen. Tadelakt is een uniek en authentiek stucwerk, door het waterafstotende karakter en de stootvastheid is het ideaal voor natte ruimtes, voor oorsprong werd het ook gebruikt in badhuizen en stoombaden. Daarnaast ademt het ook wat voor een gezond klimaat in uw woning zorgt.

Beton Ciré

Beton Ciré is een Franse variant van het eeuwenoude beton. Beton werd al door Romeinen en Grieken gebruikt om mee te bouwen. Het is een cementgebonden stucsoort met veel mogelijkheden. In het Frans betekent het gewreven beton en is geschikt voor openhaarden, keukens, badkamers en vloeren. Ook uw douche of terras zijn af te werken met Beton Ciré, De veelzijdigheid van het materiaal is te danken aan zijn veelzijdige eigenschappen, het is slijtvast, watervast, naadloos en hygiënisch.

Prijzen van leemstuc vergelijken

U doet er goed aan de prijzen van aanbieders onderling te vergelijken. Stukadoors hanteren eigen prijzen en dat kan onderling behoorlijk verschillen. Een goede offerte is duidelijk en heeft een heldere opbouw van de prijs. Zo kunt u de prijs per meter, voorwaarden en eventuele extra kosten vergelijken en kiezen voor de meest voordelige optie. Vraag nu meerdere offertes aan om een goede prijs te krijgen, dit kan hier volkomen vrijblijvend en gratis.

Direct contact

Tel: 085 004 5497
Info@stucadoor-direct.nl

Tarieven

Wij bieden scherpe offertes aan. Iedere wandafwerking is voor ons een nieuw project, waarin wij graag willen adviseren en deze uitvoeren.

Klussen afgerond

Offerte aanvragen