Plafond afwerken
Op zoek naar manieren om het plafond van uw (nieuwe) woning af te werken. Hier vindt u alles wat van belang is en wat u moet weten om een goede keuze te maken voor de afwerking van uw plafonds. Er zijn meerdere materialen en technieken met uiteraard verschillende prijzen. Ook geven wij een aantal tips om te besparen op de kosten, want zeg nou zelf uiteindelijk wil iedereen toch besparen op de kosten voor het afwerken van een plafond. Of wand.
Plafond spuiten
Het afwerken van een plafond kan door middel van het spuiten van het plafond. Er zijn verschillende materialen die daarbij aangebracht kunnen worden op het plafond. Spack of verf wordt met een spuitmechanisme verneveld en zo aangebracht op de oppervlakte. Het grote voordeel is dat een schilder of stukadoor daarmee stukken sneller kan werken. En dat scheelt dus tijd en daarmee geld. Spuiten is daardoor een goedkopere methode dan sauzen of stucen,
Spackspuiten
Spackspuiten is een populaire en betaalbare methode om wanden en plafonds af te werken. Het is een makkelijke manier om bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen snel klaar te maken zodat deze bewoond kunnen worden. Uiteraard kan spackspuiten ook in bestaande woningen worden toegepast. Let wel op, het spuiten verneveld en daarmee kan het overal een laagje achterlaten. Goed afdekken en afplakken is dus zeker aan te raden. Bij het aanbrengen van spack wordt er eerst een gladde laag dekkend wit aangebracht gevolgd door een tweede laag die de structuur aanbrengt. Hier komt de korrel ook mee, u kunt zelf de grootte van de korrel bepalen.
Verfspuiten
Verf of latex is ook met een spuitmechanisme aan te brengen op de oppervlaktes. Bij grotere oppervlakken is het spuiten voordeliger dan sauzen. Dit komt omdat het werk stukken sneller gaat. Ook hier is het een fijne manier om in een keer veel kamers of plafonds af te werken. Hierbij wordt er machinaal een kleurlaag aangebracht, het voordeel ten opzichte van sauzen is dat er geen strepen achter blijven en het oppervlakte dus egaal gekleurd wordt.
Verschil tussen spack- en verfspuiten
Ter verduidelijking is het handig om de verschillen tussen spack en verfspuiten op te sommen. Spackspuitwerk heeft dus een korrelstructuur en latex spuitwerk niet, deze is glad. Beiden kunnen op gladde ondergronden worden aangebracht, bij minder gladde oppervlakte is latex geen optie maar kan spack wel gebruikt worden. Op de niet egale ondergrond worden kleine oneffenheden gecamoufleerd door de korrels in het spackspuitwerk, bij latex spuitwerk blijft elk krasje en putje in het plafond of de muur zichtbaar. Wel geldt; hoe fijner de spack korrel, hoe gladder de muur moet zijn voor het mooiste resultaat. Grote beschadigingen blijven na een wandafwerking met spack te zien.
Kosten van plafond afwerken
Het afwerken van wanden en plafonds wordt meestal per vierkante meter berekend. Deze prijs is dan inclusief arbeid, materialen en belasting. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op deze prijs namelijk de afwerking, het materiaal wat gebruikt wordt en de grootte van het oppervlakte. Over het algemeen geldt, hoe meer meters hoe lager de prijs per meter. Dan is er natuurlijk ook nog het verschil in arbeid. Werken aan plafonds is hoger en zwaarder waardoor het langer duurt en de prijs per meter hoger ligt. Vooral bij het handmatig aanbrengen van de afwerking speelt deze factor een rol, bij het spuiten is dit in mindere mate aan de orde.
Spuiten versus pleisterwerk
Pleisteren is het handmatig afwerken van oppervlaktes zoals wanden en plafonds. Deze methode is arbeidsintensiever dan het spuiten van oppervlakte en daarom ook duurder. De mogelijkheden met pleisterwerk zijn wel groter, u kunt bijvoorbeeld kiezen voor allerlei soorten sierpleister. Niet ieder materiaal is namelijk in een machine te doen om het vervolgens op uw plafond te spuiten. Afhankelijk van uw wensen en uiteraard uw budget kunt u de mogelijkheden onderzoeken.
Goedkoop stucwerk plafond
Uw plafond kan uiteraard ook worden afgewerkt met stucwerk. Hierin zijn verschillende mogelijkheden die binnen ieder budget passen. Stucen is het aanbrengen van een laag gips om de oppervlakte glad en egaal af te werken. Samen met een stukadoor kunt u alle opties bespreken en bekijken wat past binnen uw budget en de wensen die u heeft. Een strakke afwerking voor een moderne inrichting of wilt u juist een meer klassieke afwerking? De ervaren stukadoor weet alles van de verschillende materialen en ondergronden. Zo bent u verzekerd van een optimaal resultaat.
Bereken van de totaalprijs
De prijs die uw stukadoor uiteindelijk rekent is de totale oppervlakte vermenigvuldigd met het aantal vierkante meters. Maar het kan zijn dat hierbij nog extra kosten komen zoals bijvoorbeeld voorrijkosten of kosten voor de huur van steigers.
Besparen op een stucadoor
Goede offertes maken het mogelijk om aanbieders met elkaar te vergelijken. Om geen appels met peren te vergelijken moet u wel weten wat er per element wordt gerekend. Een goede offerte is transparant en helder. De prijs per vierkante meter, de voorrijkosten en de prijzen voor andere extra’s kunt u dan vergelijken.