Snel en goedkoop een prijs op de mail

Stucadoor-direct

  • Beste advies van stucadoor
  • Besparen op stucwerk
  • Netwerk van 182 stukadoors
  • 100% gratis en vrijblijvend

Pleisterwerk

Op zoek naar een manier om uw muren af te werken? Voordat uw muren klaar zijn op gesaust of behangen te worden moet een stukadoor eerst een gipslaag aanbrengen. Met gipsmortel die aangebracht wordt op de muren maakt de stukadoor muren glad en vlak. Het glad en vlak maken van de muren en plafonds is pleisteren. Alles wat u moet weten over pleisterwerk leest u hier.

Wat is pleisterwerk?

Pleisterwerk is stukadoorswerk zonder structuur. Het pleisterwerk is het werk wat een stukadoor aflevert om wanden en plafonds glad en egaal te maken. Dit gebeurt door het aanbrengen van gipsmortel waarna dit wordt uitgesmeerd en gepleisterd voor een mooi resultaat. In de hoeken van uw wanden wordt gewerkt met een speciaal gereedschap om er voor te zorgen dan het pleisterwerk daar niet ophoopt. Zelf vochtige ruimtes kunt u afwerken met pleistergips, er zijn speciale materialen die goed bestand zijn tegen water en vocht. 

Pleisterwerk / raapwerk het verschil

Het verschil tussen raapwerk en pleisterwerk is niet heel moeilijk. Pleisterwerk is een dunne laag stucwerk en raapwerk is een dikkere laag. Raapwerk wordt toegepast op grove ondergronden om deze te egaliseren en pleisterwerk is de laatste dunne laag voor een egaal resultaat. Raapwerk heeft een dikte van 1 tot 4 centimeter en pleisterwerk zit tussen de 2 en 4 millimeter. Pleisterwerk is een strakke afwerking voor wanden of plafonds en wordt op praktisch alle muren toegepast. Op oude muren of nieuwe wanden kunt u pleisterwerk laten aanbrengen voor een nette afwerking. 

Gladde muren

Glad stucen van muren of plafonds en het pleisteren ervan is het zelfde. Bij het pleisteren van plafonds en wanden wordt er op het einde een dunne laag aangebracht om de oppervlakte glad te krijgen. Hierna is het mogelijk om te schilderen of te behangen. Als het pleisterwerk op de wanden zit kunt u de wanden laten schuren, dit geeft de muur een nog strakkere en gladdere afwerking.

Diverse ondergronden ook buiten

Pleisterwerk kan op verschillende ondergronden worden aangebracht en zelfs buiten kunt u het uw gevels laten sieren. Niet alle gevels mogen zomaar worden voorzien van een laag pleisterwerk. Het kan zijn dat u daar een vergunning voor nodig heeft dus overleg dat eerst met de gemeente. Op hout kan niet worden gepleisterd, beton, steen en gips zijn geen enkel probleem.

Kosten van pleisterwerk 

De kosten van pleisterwerk worden over het algemeen per vierkante meter berekend. Deze prijs omvat kosten voor de stukadoor, de tijd en de materialen die gebruikt moeten worden. De prijs bepaalt een stukadoor zelf en kan onderling nogal variëren. Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op de prijs per vierkante meter. Zoals het voorbereidende werk, de oppervlakte, het materiaal en de bereikbaarheid van de oppervlakte. Let hierbij wel op dat er dus een verschil is tussen raap- en pleisterwerk. 

Glad stucwerk in de badkamer 

De toepassing van stucwerk in de badkamer is een ideale afwerking. Omdat er geen naden in pleisterwerk zitten zijn er geen zwakke plekken waar schimmel graag woont. Ook is een gladde oppervlakte goed te reinigen en dat maakt het hygiënisch. Een watervaste afwerking is natuurlijk wel een vereiste in vochtige ruimtes, daar staat tegenover dat het tegelen of schilderen van de wanden dan niet meer nodig is. 

Pleisterwerk in nieuwbouw

In nieuwbouwwoningen kunt u de wanden ook laten afwerken met pleisterwerk. De wanden kunnen echter nog vocht hebben en zich nog moeten zetten waardoor er een verhoogde kans op scheuren is. Gladde afwerking heeft daarom de voorkeur omdat dit  bij schade nog te repareren is. Bij een afwerking met structuur blijft een reparatie altijd zichtbaar. Wachten met behangen en verven kan daarom ook worden geadviseerd. Uw stukadoor kan u daarover meer vertellen.

Droogtijd van het stucwerk

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat pleisterwerk de kans krijgt om goed te drogen. Hiervoor is er tijd nodig. Het vocht wat in het aangebrachte materiaal zit moet er uit voordat de wand kan worden geschilderd of behangen. Als niet al het vocht uit de wanden is kan er helaas schimmel ontstaan. De stelregel is een droogtijd van 24 uur per millimeter dikte.

Schade aan pleisterwerk

Pleisterwerk heeft al groot voordeel dat de schade te verhelpen is zonder dat dit zichtbaar blijft. Bij sierpleister met structuur blijft u reparaties altijd nog zien. Probeer de droogtijd van uw wanden en plafonds niet te verkorten of forceren dit komt het resultaat niet ten goede en kan schade veroorzaken. Uw stukadoor vertelt u alles over hoe u het pleisterwerk het beste kunt behandelen.

Direct contact

Tel: 085 004 5497
Info@stucadoor-direct.nl

Tarieven

Wij bieden scherpe offertes aan. Iedere wandafwerking is voor ons een nieuw project, waarin wij graag willen adviseren en deze uitvoeren.

Klussen afgerond

Offerte aanvragen