Snel en goedkoop een prijs op de mail

Stucadoor-direct

  • Beste advies van stucadoor
  • Besparen op stucwerk
  • Netwerk van 182 stukadoors
  • 100% gratis en vrijblijvend

Raapwerk

Op zoek naar informatie over stucwerk komen er bepaalde termen voorbij die misschien niet iedereen kent. Raapwerk, pleisterwerk, sierpleister of stuc. Tenzij u een vakman of -vrouw bent is het misschien niet helemaal duidelijk wat deze termen inhouden en wat de verschillen tussen deze dingen zijn. Hier vindt u in ieder geval alles over raapwerk, wat het is, waarvoor het dient en welke kosten eraan verbonden zijn. Als u uw wanden wilt laten opknappen of afwerken is het handig om te weten wat dat inhoudt en wat de mogelijkheden zijn. Een beetje bekend zijn met termen helpt u dan al een eind op weg.

Wat is raapwerk?

Raapwerk is eigenlijk niet meer dan een hele dikke laag pleister. Dan is de volgende vraag natuurlijk, wat is pleister? 

Wat is pleisterwerk?

Pleister, of pleisterwerk is een middel om muren en of plafonds glad en strak af te werken. Pleister bestaat uit gipsmortel, pleisterwerk is een dunne laag van 1 tot 5 mm dik en raapwerk is een dikke laag. Een hele dunne laag pleisterwerk wordt ook wel film genoemd, deze laag is tussen de 1 en 3 mm dik. Pleisterwerk wordt toegepast als afwerking of als onderlaag voor een afwerking met sierpleister, behang of verf. Pleisterwerk kan kleine oneffenheden wegwerken zoals V-groeven, oud sierpleister, gipsplaten of kleine beschadigingen. Als pleisterwerk niet voldoende is, is raapwerk nodig om de ondergrond recht en glad te maken.

Dikke laag pleister

Raapwerk is dus een dikke laag specie of gipsmortel met als doel heeft om ruwe muren en plafonds vlak en waterpas te maken. Dus raapwerk is een hele dikke laag pleister, de laag heeft een dikte van 6mm tot wel 5 centimeter. Deze laag heeft dan wel nog afwerking nodig voor een mooi resultaat. 

Wanneer voorkeur voor raapwerk

Voorbeelden maken altijd goed duidelijk wat er nu precies wordt bedoelt. Bij raapwerk moet u denken aan toepassingen zoals bij het vervangen van een badkamer in uw huis, of een keuken. Grote aanpassingen met veel breekwerk zijn niet zo maar weer recht te trekken. Om scheve muren of muren met flinke beschadigingen weer netjes te maken gebruikt men dus raapwerk. Het verwijderen van tegels van muren bijvoorbeeld, dit gaat vaak niet echt zonder slag of stoot en soms verwijdert u meer dan alleen de tegels, die gaten moeten worden opgevuld. Maar ook bij openhaarden wordt raapwerk vaak toegepast omdat het een handig middel is om rondingen mee te creëren, door de dikke laag kunt er van alles mee maken. En door de vochtregulerende werking van het materiaal is het ook goede toepassing voor vochtige ruimtes zoals een badkamer of keuken.

Corrigeren scheve muren

Waarom zijn rechte muren nou eigenlijk belangrijk? Raapwerk wordt aangebracht om uw wanden weer waterpas en glad te maken. Dit is van belang omdat de muur een uitgangspunt is bij andere werkzaamheden. U begrijpt dat het lastig is om een wasbak op te hangen aan een scheve muur. Hoewel het wel mogelijk is, is het niet wenselijk. Voor een nette en functionele afwerking is een goede basis essentieel. 

Beschadigingen wegwerken

Industrieel is nu hartstikke hip, maar niemand zit te wachten op een gatenkaas muur. Voor een ruwe afwerking kunt u altijd nog kiezen. De ondergrond moet gewoon goed zijn daar heeft u in de toekomst ook profijt van.

Kosten van raapwerk

De kosten voor raapwerk bestaan uit meerdere onderdelen. De materialen en de stukadoor. Maar ook kunnen er andere kosten bijkomen, zoals voorrijkosten of huur van een steiger. Omdat raapwerk een dikke laag is zit er dus veel materiaal in en daar betaalt u voor. De plek waar het raapwerk wordt aangebracht speelt ook mee. Een plafond is lastiger en zwaarder werken waardoor er meer tijd in gaat zitten en het dus duurder is. De prijs voor raapwerk wordt over het algemeen per vierkante meter gerekend waarbij de materialen en het loon in de prijs zitten. Over het algemeen geldt, hoe meer meters hoe lager de prijs per meter. Voor een wand mag u uitgaan van 15 tot 25 euro per m2 en bij plafonds van 18 tot 35m2.

Zelf raapwerk aanbrengen

Onderschat het zelf aanbrengen van raap- en pleisterwerk niet. Het is een behoorlijke klus. Met name het goed en recht aanbrengen van de laag is een kunst en dus ook nog eens belangrijk. Om zeker te weten dat dit goed gebeurd kunt u het beste een professionele stukadoor inhuren. U weet dan zeker dat het goed en netjes gebeurd, mochten er problemen optreden dan heeft u ook nog garantie om op terug te vallen. De kennis en ervaring van vakmensen zorgt voor een goede keuze wat betreft materialen, een snelle oplevering en een strak resultaat.

Afwerking nadien

Raapwerk moet nog worden afgewerkt en u heeft meerdere mogelijkheden om dat te doen. U kunt het raapwerk afwerken met Sierpleister, verf of behang.

Sierpleister

Raapwerk kan worden afgewerkt met sierpleister. Dat is in tal van soorten te krijgen, van betaalbare materialen tot luxe varianten, iedereen kan zijn lol op. Let wel op dat de ondergrond goed droog is, in sommige gevallen wordt zelfs geadviseerd om het aanbrengen van sierpleister uit te stellen. De reden daarvoor is dat de afwerking kan gaan scheuren als de ondergrond niet helemaal droog is. Sierpleister is niet echt netjes te repareren en daarom blijft u een reparatie vaak zien. 

Verf

Na het drogen van het raapwerk kunt u de afgewerkte wanden verven. Vergeet dan niet om de muren eerst te behandelen met een primer of voorstrijk. Dit voorkomt dat de muur alle verf opzuigt en u laag na laag moet aanbrengen. Meestal zijn er twee lagen verf nodig om een mooi resultaat te krijgen.

Behangen

Als u de wanden af wil werken met behang moeten de wanden echt goed droog zijn. Dit is belangrijk omdat er anders schimmel tussen de wand en het behang kan komen. En dat wilt u natuurlijk niet hebben, los van de lelijke plekken en kosten die komen kijken bij het verwijderen van deze ellende is schimmel ook ongezond.

Langere droogtijd

Pleisterwerk moet goed drogen voordat het afgewerkt kan worden. Het vocht moet uit de muren zodat er geen schimmels of scheuren ontstaan. Geforceerd drogen is niet aan te raden, het advies is om pleisterwerk te laten drogen aan de lucht. Dat betekent niet dat u alle ramen wagenwijd open moet zetten maar een normale luchtcirculatie met een raam op een kiertje is al voldoende. De stelregel is één dag droogtijd per millimeter. Dan snapt u dat het drogen van raapwerk langer duurt dan het drogen van pleisterwerk omdat raapwerk veel dikker wordt aangebracht dan pleisterwerk. Uw stukadoor kan u alles vertellen over het drogen, de droogtijd en de afwerking nadien. 

Inzetten van een stucadoor

Als u het op een verjaardag heeft over stucwerk heeft iedereen wel een neefje of buurvrouw die het goedkoper doet. En dat is heel fijn voor hen. Het inhuren van een erkend bedrijf heeft meer voordelen dat u uw handen niet vuil hoeft te maken. Garantie en verzekeringen zijn twee van deze voordelen. Mocht er iets mis gaan tijdens of na de uitvoering dan kunt u ergens op terugvallen. Een stukadoor weet wat er moet gebeuren en hoe. Om een goede prijs te krijgen doet u er goed aan meerdere aanbieders te vergelijken. Via onze pagina vraagt u eenvoudig en vrijblijvend meerdere offertes aan.

Direct contact

Tel: 085 004 5497
Info@stucadoor-direct.nl

Tarieven

Wij bieden scherpe offertes aan. Iedere wandafwerking is voor ons een nieuw project, waarin wij graag willen adviseren en deze uitvoeren.

Klussen afgerond

Offerte aanvragen