Tadelakt
Als u op zoek bent naar een mooie manier om uw badkamer af te werken is Tadelakt een prachtig materiaal om mee te werken. Het komt van oorsprong uit Marokko waar het met name in badhuizen en stoombaden werd gebruikt. Tadelakt heeft vele bijzondere eigenschappen zoals dat het waterafstotend en stootvast is. Als u alles te weten wil komen over Tadelakt, de prijzen voordelen en toepassingen dan bent u hier op de juiste plek.
Wat betekent Tadelakt?
In het Berbers betekent Tadelakt masseren of inwrijven. Dit heeft te maken met de wijze waarop Tadelakt wordt afgewerkt, de wanden worden namelijk gepolijst met een halfedelsteen. Het is een traditioneel type stucwerk uit Marokko en als we de overlevering moeten geloven hebben de Berbers een paar duizend jaar geleden ontdekt. Badhuizen en stoombaden werden met Tadelakt afgewerkt. Omdat het ademend en stootvast is, is het perfect voor vochtige ruimtes. Tadelakt is een waterdichte kalkpleister en is op basis van natuurlijke hydraulische kalk.
Hydraulische kalk
Door kalksteen te branden ontstaat hydraulische kalk. Kalksteen bevat van nature klei en bepaalde mineralen. Als de kalksteen gebrand en geblust is krijgt het water- en luchthardende eigenschappen, dit komt door het bindmiddel wat ontstaan is. Samen met de afwerking en natuurlijke eigenschappen krijgt Tadelakt haar stootvaste en waterbestendige karakter.
Waterbestendig
Met de hydraulische kalk als basis en de wijze van afwerking van Tadelakt ontstaat er een waterbestendig geheel. En daarom is Tadelakt uitermate geschikt om in badkamers en keukens mee te bekleden. Om het geheel waterbestendig te houden is er onderhoud nodig aan de wanden. Als de zeep wordt opgenomen in de stuclaag is het tijd om onderhoud te plegen. Hoe lang het duurt voordat het tijd is voor onderhoud hangt af van de mate waarin er contact is met water en het kalkgehalte in dat water. Meestal is dat zo rond de 4 of 5 jaar. Hiervoor wordt een speciale zeep gebruikt.
Ademend
Tadelakt is een waterdicht maar ademend materiaal. Omdat het ademt is de duurzaamheid groter, het gaat namelijk langer mee en helpt ook nog eens bij te dragen aan een gezonde lucht binnenshuis.
Stootvast
Het is handig als een ruimte is opgewassen tegen het gebruik ervan. Waterbestendigheid in een badkamer bijvoorbeeld en een slijtvaste trap of vloer. Tadelakt is zowel robuust als stootvast, wat letterlijk betekent dat het wel tegen een stootje kan. Het kan echter niet zo goed tegen zuur, dus dat is wel iets om rekening mee te houden bij het reinigen van de oppervlakte.
Aanbrengen van Tadelakt
Tadelakt is niet de meest gemakkelijke soort pleister om aan te brengen. Het vergt specialistische kennis en ervaring om een goed resultaat te krijgen. Daarnaast is het ook nog eens behoorlijk arbeidsintensief. De methode die gebruikt wordt om Tadelakt aan te brengen is bijzonder en heeft typerende handelingen waar het de naam Tadelakt aan dankt. Een mengsel van kalk, marmerpoeder en water vormt de pleister. Dit wordt aangebracht op de muur of vloer en gladgestreken. Tijdens het drogen wordt het gepolijst met een halfedelsteen. Als laatste wordt de muur verzadigd met zeep en daarmee wordt het Tadelakt waterdicht. Om het waterdicht te houden is er wel onderhoud nodig aan het materiaal.
Wat kost Tadelakt?
Tadelakt is niet de meest voordelige bedekking voor uw muren. Het aanbrengen van Tadelakt vereist behoorlijk wat ervaring en kennis. Daarom doet u er goed aan dit uit te besteden aan een erkende en ervaren stukadoor. De prijs die een stukadoor vraagt is meestal per vierkante meter oppervlakte. De hoogte van deze prijs hangt af van het uurloon, hoe lang men bezig denkt te zijn en de kosten van materialen. Dit wordt allemaal verwerkt in de prijs per meter. Omdat er zoveel verschillende aanbieders en dus prijzen zijn is het niet te zeggen wat het aanbrengen van Tadelakt kost, maar gemiddeld mag u uit gaan van 140 euro per vierkante meter.
Traditioneel stucwerk
Tadelakt is afkomstig uit Noord-Afrika, Marokko. De echte originele authentieke Tadelakt is alleen te vinden in het gebied rondom Marrakech. De kalkstuc wordt al duizenden jaren succesvol gebruikt en wordt nu nog steeds toegepast in badkamers en andere natte ruimtes. Voor een authentieke sfeer is het gebruik van Tadelakt perfect.
Moderne alternatieven
Er zijn meerdere mogelijkheden om toe te passen in uw badkamer, bijvoorbeeld Microcement of – beton. Of Beton Ciré. De stukadoor kan u alles vertellen over de mogelijkheden, kosten en voor- en nadelen van de alternatieven.
Microcement/microbeton
De oorsprong van het duurzame microcement en microbeton ligt in Argentinië. Het wordt gebruikt om een luxe, strakke uitstraling te geven aan een ruimte. De voordelen van microbeton en microcement zijn dat ze praktisch op iedere ondergrond aan te brengen zijn. Ze hebben een hoge krasbestendigheid en zijn waterdicht. Bij particulieren en bij bedrijven worden microbeton en -cement graag en vaak toegepast.
Beton Ciré
Beton Ciré is de Frans moderne variant op het eeuwenoude materiaal beton. Het is een cementgebonden stucsoort die op bijna iedere ondergrond hecht. Beton Ciré is slijt- en watervast, naadloos en hygiënisch. Dit zijn allemaal praktische eigenschappen en ze zorgen ervoor dat wanden of vloeren die afgewerkt zijn met Beton Ciré goed schoon te houden zijn. Beton Ciré heeft eigenschappen die schimmels en bacteriën weren. Omdat er geen naden en voegen kan daar ook geen vuil in hechten. Ook een top materiaal voor in badkamers dus.
Andere afwerking in natte ruimtes
Naast authentieke en moderne manieren om badkamers of andere natte ruimtes af te werken zijn er nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld tegels, wand- of plafondplaten, mozaïek en verf. Samen met de professional kunt u bekijken wat het beste binnen uw budget en bij uw wensen past.
Vergelijken van stukadoors
Iedere aanbieder bepaalt zijn eigen prijzen en daarmee kan het goed zijn dat de ene meer vraagt dan de ander. Om zeker te zijn dat u een aanbieder uitzoekt waar u niet teveel betaalt is het vergelijken van offertes een handige manier. Bij ons vraagt u gemakkelijk meerdere offertes op bij lokale stukadoors. Een goede offerte heeft een duidelijke prijsopbouw waardoor u de prijzen goed met elkaar kan vergelijken. Zaken zoals garantie, planning en eventuele andere kosten moeten ook meegenomen worden in de vergelijking. Het opvragen van de offertes is vrijblijvend en gratis.